Wat is beeldende therapie?

InVorm is een praktijk voor beeldende therapie (voorheen creatieve therapie). De praktijk richt zich op psychosociale problemen. De naam InVorm heeft betrekking op het feit dat je letterlijk vorm geeft aan de dingen die je bezighouden. Een mens leert het meest door te doen. Woorden schieten vaak te kort als je in de knoop zit. Met materialen als verf, krijt, hout, stof, klei of steen werk je aan opdrachten en thema’s die passen bij jouw klachten én krachten.

In het dagelijks leven is iedereen bezig met vormgeven. Denk maar eens aan de inrichting van jouw huis of je kledingkeuze. Is het rommelig of geordend, opvallend of voorzichtig? Deze eigenheid komt terug in hoe je beeldend werkt. De opdrachten in de therapie helpen je jouw gevoelens en gewoonten waar te nemen. Je ontdekt al doende hoe jij met dingen omgaat en kunt een nieuwe aanpak oefenen. Met behulp van de werkstukken krijg je inzicht en overzicht. Dat kun je anderen vervolgens ook geven. Bovendien kun je met plezier jouw sterke kanten (her)ontdekken.

Beeldende therapie is een goede vorm van therapie als je merkt dat je het lastig vindt woorden te vinden voor jouw gevoelens of ervaringen, wanneer je het moeilijk vindt om deze toe te laten of wanneer ze je overspoelen. Ervaring met beeldend materiaal is niet nodig. Creatief zijn is niet belangrijk. De werkstukken weerspiegelen jouw leerproces. Ik vertaal met jou de inzichten naar je leven van alledag. Soms ga je dingen aan, soms moet je met dingen leren leven. Te allen tijde ga je op zoek naar dat wat haalbaar is binnen jouw omstandigheden om weer in vorm te komen!

 

Ineens staat er een werkstuk voor je van iets wat al heel lang als een steen op je maag lag. Je voelt je opgelucht. Zo is het voor jou! Nu kun je er naar kijken én je kunt het aan een ander laten zien.

 

Waarom werkt dit nu zo goed? Omdat je tijdens het doen (nieuwe) ervaringen opdoet en dat is precies wat ons brein nodig heeft voor bevestiging, regulatie en verandering. Onderzoek toont aan dat informatie verkregen via onze zintuigen langer en dieper in ons geheugen wordt opgeslagen. Bekijk voor uitgebreide uitleg het filmpje van hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder, over verwerking door creatieve expressie:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *