Over mij

Mijn naam is Machteld Valenkamp. Ik werk sinds 2008 als beeldend therapeut in de geestelijke gezondheidszorg. Daarbij ben ik religiewetenschapper. Beide vakgebieden gaan voor mij over zingeving en de strijd tussen denken, voelen en doen.

Een crisis zie ik als kwaliteitstoetsing. Het brengt je bij jouw basis: wat vind je echt belangrijk in dit leven? We zijn onze waarden misschien niet altijd bewust, maar in het dagelijks leven bepalen ze ons doen en laten voor een groot deel. Als je vastloopt, loop je meestal ook vast in de grote vragen: wie ben ik, wat wil ik, wat geeft mijn leven zin en hoe verhoud ik me tot anderen en tot wat er gebeurt in de wereld? In mijn therapie zal ik altijd aandacht hebben voor deze vragen, omdat ik er van overtuigd ben dat in betekenisgeving een bron van heling ligt.

Waarom dan beeldend werken? Ik geloof in de kracht van ervaringsgerichte therapie. We zien onszelf graag als rationele wezens, maar onbewuste gedachten en gevoelens drijven ons vaak meer dan we beseffen. In het doen, het beeldend werken, kom je als vanzelf allerlei ervaringen tegen die jou bewust maken van jezelf. Achter de klachten of diagnose wordt je letterlijk zichtbaar in jouw gevoel, je aanpak, stijl, blinde vlekken en plezier.

Het is de kunst om vanuit je gedachten, je waarden, je levenservaringen en je persoonlijkheid de crisis om te draaien naar: zo wil ik leven!

Ik vind het belangrijk dat je in therapie de ruimte voelt om te experimenten met de vraag hoe je dat aanpakt. Mijn motto is: Fouten bestaan niet, er is alleen feedback. Het is net als met schilderen: je verft over een laag waarover je ontevreden bent en plots zie je dat de nieuwe kleur zich vermengt en verdieping geeft aan het geheel.


Bronnen

Met de jaren heeft het systemisch werken steeds meer mijn visie bepaald. Ik heb veel ervaring met de methode Gezins-Creatieve-Therapie (GCT). Met haar basis in de positieve psychologie en structurele gezinstherapie is de GCT een respectvolle en succesvolle methode om ouders weer vertrouwen in hun oudertaken te geven. Doel is als gezin weer plezierig(er) met elkaar om te kunnen gaan. In een individuele behandeling neem ik altijd het systeem mee. Onze omgeving is voor ons namelijk allemaal een bron van conflict en kracht. Als moeder van twee ken ik de hoogten en diepten van het ouderschap.

Ik ben getraind in Mentalization Based Treatment (MBT). MBT is een bewezen effectieve behandeling voor volwassenen met een borderline persoonlijkheidsstoornis. Hierbij leer je jouw gedrag en dat van anderen begrijpen. Dat verbetert jouw zelfbeeld en sociaal functioneren.

Een verdiepende inspiratie is Dialectische Gedragstherapie (DGT). Deze therapie heeft als doel het aanleren van verschillende vaardigheden om zo goed mogelijk op problemen te reageren, zoals relationele problemen, gedrags- en impulsbeheersing, instabiele identiteit, emotioneel labiel zijn en cognitieve stoornissen. Kort samengevat leer je jouw gedrag en gedachten te ‘managen’ en effectief te reageren.

De laatste jaren oefen ik met mindful in het leven staan en te mediteren. Ik deed de opleiding Mindfullnes en beeldende therapie. Niet streven, maar oordeelloos bewust waarnemen levert voelbare ontspanning op. Je leert effectiever leren omgaan met stresssituaties en kan van hieruit een hogere kwaliteit van leven ervaren.

Voor psycho-educatie rondom prikkelverwerking en autisme werk ik met Brain Blocks. Een erg begrijpelijke en heel visuele methode. Eén beeld en één taal voor ’t liefst het hele systeem om de cliënt.

Mijn studie Religiewetenschappen gaf me inzichten in geloofs- en levensvragen die mensen over de hele wereld hebben en allerlei verschillende antwoorden daarop. Deze bron is eindeloos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *